Op 16 september spraken wij Jan Matel van Matel Metaal en Hans de Klerk van AIP Partners. Beide ondernemers zijn lid van de WTC Twente Business Club en vertellen over het ontstaan van hun onderneming, internationale activiteiten en de bijzondere samenwerking tussen beide ondernemingen.

De start van Matel Metaal en AIP Partners

Na een baan als politieagent en studie MTS werktuigbouwkunde, ben ik aan de slag gegaan bij het metaalbedrijf van mijn buurman. In 1987 dacht ik, dat kan ik ook. Toen ben ik voor mijzelf begonnen met focus op hekwerk en automatisering van poorten. Daaropvolgend zijn we doorgegroeid naar de realisatie van trappen, balustraden en architectonisch staal. Momenteel hebben wij een bedrijf in Vriezenveen (zakelijke markt) en een bedrijf in Hoogeveen (particuliere markt) met in totaal ongeveer 50 medewerkers, verteld Jan Matel.

Ik ben in 1995 naar Twente verhuisd en ben toen gestart met mijn onderneming, verteld Hans de Klerk. Ik ben gestart met kleine interieurbouw en het bouwen van barretjes. Dit groeide al snel uit tot architectuur en sindsdien bouw ik kunstwerken wereldwijd. Wij zijn een stuk kleiner. We hebben een kantoor in Rotterdam en Enschede met een bedrijfshal in Vriezenveen voor projecten. Daarnaast hebben we nog een kantoor in Virginia (USA).

We hebben allebei zoiets van: laten we het eens proberen

AIP Partners opereert veel in Amerika. China ligt momenteel helemaal stil. Verder lopen er in Europa een aantal projecten.

Matel Metaal is voornamelijk actief in België en Duitsland. In 2012 kwam daar een project in kogelwerend glas in Nigeria bij. Jan Matel: “Nigeria is niet het meest eenvoudige land. Toen ik gebeld werd in 2012, heb ik gezegd tuurlijk kunnen we dat.”

Hans de Klerk: “Je bent ondernemer en je hebt geen angst. En dat is precies waarom wij zo goed met elkaar overweg kunnen. We hebben allebei zoiets van laten we het eens proberen. Dit is ook een tip voor ondernemers die internationaal willen gaan.

“Niet nadenken en gewoon gaan. Dan zie je wel hoe het loopt. Ga op je gevoel af.” Hans de Klerk (AIP Partners) en Jan Matel (Matel Metaal)

De WTC Twente Business Club is een club die goed bij ons past

Wij kwamen elkaar tegen bij de WTC Twente Business Club. Freerk Faber heeft onze ontmoeting geïnitieerd. Hij zei: “Je moet een keer met Jan praten”, geeft Hans aan. In mijn beleving hebben wij elkaar ontmoet tijdens een bijeenkomst van de Business Club. Tijdens een voorstelronde stelde Hans zich voor. Hans ontwikkelde architectonisch staal en wij maken trappen, balustraden en architectonisch staal. Zo zijn wij in gesprek geraakt en is het allemaal begonnen, geeft Jan aan.

Matel Metaal is lid geworden van de WTC Twente Business Club na deelname aan een handelsmissie naar Sint-Petersburg, welke werd geïnitieerd door WTC Twente en de Rabobank zo’n 10 jaar geleden. Hans de Klerk heeft een tijdje een flexplek gehuurd in het World Trade Center Twente en is inmiddels ook al geruime tijd lid.

De WTC Twente Business Club is een club die goed bij ons past, verteld Jan. Het is een plek om mensen te leren kennen en connecties te maken. Zo heb ik twee jaar geleden deelgenomen aan een handelsmissie naar Lagos en ben ik in contact gekomen met het WTC daar. Leden van de Business Club zijn allen internationaal acties. Je kunt zo kennis en ervaring uitwisselen.

Gezamenlijke projecten in New York en Amsterdam

Samen hebben we de mast van McDonald’s langs de A1 in Apeldoorn gebouwd. We hebben een aantal dingen gedaan voor het Holocaust namenmonument in Amsterdam. Deze is onthuld op 19 september 2021 en bevat namen van 102.000 mensen die nooit een graf kregen. We doen nu samen een project in New York: Pier 97. Voor dit laatste project maken wij een aantal shape structures samen. Die worden in de hal bij Matel Metaal opgebouwd. AIP Partners is daarnaast nog bezig met een project in San Francisco.

business club matel metaal aip partners

 

Van links naar rechts:

  • Reclamemast Apeldoorn Zuid
  • Pier 97 New York
  • New York Public Library – Charleston
  • Pier 97 New York

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail