Op 29 maart was het de bedoeling dat de UK de Europese Unie zou verlaten. De Britten hebben nu tot 12 april om met een oplossing te komen. Premier Rutte en voorzitter van de Europese Raad Tusk noemen een harde No-Deal Brexit een reële optie. Het lijkt er steeds meer op dat bedrijven voorbereid moeten dat de UK de EU gaat verlaten zonder dat er afspraken zijn gemaakt op welke manier de Brexit zal plaatsvinden. Mocht er omzet wegvallen dan is het goed om naar alternatieve landen te kijken.  Om hier achter te komen kunnen bedrijven eerst de Brexitscan doen en dan een Brexit voucher inzetten om te kijken naar alternatieve afzetmarkten. Een van de mogelijkheden is dan wellicht Canada.

Nederland heeft al een lange historische band met Canada waardoor het zakendoen makkelijker gaat. In 2017 heeft Nederland voor € 3,4 miljard geëxporteerd en voor € 1,5 geïmporteerd uit Canada dat bijna 40 miljoen inwoners heeft. Om de handel tussen de Europese Unie en Canada te stimuleren is het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA-verdrag) gesloten. Dit betekent het een aanzienlijke verlaging van importheffingen op de handel in goederen en diensten tussen Canada en de EU en bevat ook maatregelen die investeringen stimuleren en beschermen. Het openstellen van elkaars markten en het afschaffen van onnodige controles aan de grens zou miljarden aan economische groei moeten opleveren. CETA kan veel positieve invloed hebben op het zakendoen in en met Canada.

U kunt gebruikmaken van de voordelen van CETA als u aan een aantal regels voldoet. Zo moet u checken of de EU de oorsprong van uw product is, u moet zich als geregistreerd exporteur (REX) aanmelden en de laatste stap om van de voordelen van CETA gebruik te maken bij de export naar Canada is om de order te verzenden met het bewijs van oorsprong. Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid en de Douane.

Afgelopen week vond in een bijeenkomst bij mijn collega’s van het World Trade Center Arnhem Nijmegen als onderdeel van het GO4Export programma een bijeenkomst plaats met als thema ‘Handel met Canada en de voordelen van CETA’. De Canadese ambassadeur Sabine Nölke (op de foto) opende de bijeenkomt en wees ook de culturen van Canada en Nederland die dicht bij elkaar liggen. In de bijeenkomst werd aangegeven dat Canada’s groeicijfers en investering in R&D perspectief kansen bieden voor Nederlandse bedrijven. De Canadese economie groeit de komende jaren met 1,7 tot 2% en vindt gestaag een weg van inkomsten uit natuurlijke bronnen als olie, mineralen en agrofood naar een meer R&D-gerichte economie. Handel met Nederland kan het innovatievermogen van de Canadese economie verder verhogen. Uit de informatie van de Canadese ambassade bleek dat Canada open staat voor innovatie. De Canadese economie is zeer sterk verbonden met de Amerikaanse en daarmee kan Canada ook een springplank zijn voor de USA. Omgekeerd blijkt dat steeds meer Canadese bedrijven met het oog op de nadere Brexit de UK overslaan en direct in Nederland ‘aanlanden’ om zaken te doen met Europa.

Uiteraard moeten we nog afwachten of er een definitief een Brexit komt en wat daar dan de consequenties van zijn, maar het kan als bedrijfsleven geen kwaad om naar alternatieve afzetmarkten te kijken en Canada is een daarbij een interessante optie.

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail