Als je de krantenkoppen van de afgelopen periode bekijkt vraag je je af wat er gaat gebeuren met de wereldhandel. ‘VS en China op ramkoers’, ‘May krijgt ruimte voor hard Brexitspel’, ‘Koers Turkse lira weer hard onderuit na dreiging extra sancties VS’ en vergelijkbare koppen zien we dagelijks voorbij komen. Maar deze koppen waren er ook al een half jaar geleden. Dus kopte het FD recent dat ‘na zes maanden handelsoorlog laten nieuwe handelstarieven beurzen koud’. Of het tot een echte handelsoorlog zal komen zal de tijd leren. Maar wat kunnen de mogelijke consequenties zijn voor het Nederlandse en Twentse bedrijfsleven?
Op 29 maart 2019 zal de Brexit plaatsvinden, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk (VK) geen lidstaat van de EU meer zal zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de 35.000 Nederlandse bedrijven die al jaren in het Verenigd Koninkrijk opereren. Met name voor bedrijven die alleen in de Eurozone exporteren en geen ervaring hebben met zakendoen met bedrijven buiten de Europa. Zodra het VK geen deel meer is van de Europese interne markt en de douane unie betekent dat het einde van het vrije verkeer van goederen. Per die datum is de herinvoering van douaneverplichtingen en toezicht op het goederenverkeer tussen VK en EU, inclusief heffing van invoerrechten. Praktische betekent dat een toename van de formaliteiten bij import en export. Er ontstaat immers weer een landsgrens.

De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland 22,7 miljard euro op in 2017, wat neerkomt op 3,1 procent van het Nederlandse bbp. Met deze export waren 218 duizend Nederlandse banen gemoeid. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de toegevoegde waarde van export in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De export in 2017 naar de UK bedroeg 39,0 mrd euro en de import 23,3 mrd euro. Na Duitsland en België is de UK het belangrijkste exportland. Na Duitsland, US en China is Nederland de belangrijkste handelspartner van de UK. Dus lijken beide landen geen belang te hebben bij verstoring van de handelsrelatie. Overigens export de UK evenveel naar EU landen als niet EU landen. In de afgelopen periode is gebleken dat de Twentse ondernemer zich nog niet direct druk maakt op de naderende Brexit, maar voorbereiden kan uiteraard wel. Dit kan bijvoorbeeld door een Brexitscan uit te laten voeren en mochten er maatregelen nodig zijn om alternatieve afzetmarkten voor de UK te vinden gebruik te maken van de Brexitvoucher. Veel zal ook afhangen van de onderhandelingen in de komende weken tussen UK en de EU. Of volgen er verkiezingen in Engeland en een nieuw referendum?

En hoe zit het met de American first politiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Na een eerdere importheffing in april dit jaar op 50 miljard dollar heeft de VS recent importheffingen van 10% ingevoerd op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese producten. In totaal is dat ongeveer op de helft van alle import uit China. De VS had een handelstekort met China in 2017 van 375 mrd dollar. De handelscijfers t/m juli dit jaar laten nog geen verandering zien. Dus vraag is wat deze maatregelen daadwerkelijk veranderen aan het handelsverkeer tussen beide landen. Tot nu toe laat Europa de beide grootmachten gaan. Europa heeft in feite dezelfde kritiek op China als de VS, zoals het dumpen van goedkope producten op de Europese markt en het opleggen van beperkingen aan concurrerende Europese bedrijven op de Chinese markt, maar bewandelt een andere strategie. Zoals met wel meer conflicten probeert Europa dit via de diplomatieke weg op te lossen. Als de VS zijn pijlen meer gaat richten op Europa om naast de staalindustrie bijvoorbeeld de Duitse autoindustrie aan te pakken kan dit ook mogelijk consequenties hebben voor de toeleverende bedrijven uit Twente aan de Duitse autoindustrie. Het handelstekort met de EU is ruim 142 mrd dollar, waarvan de helft met Duitsland. Dus in de ogen van Trump verdient Europa veel meer aan Amerika dan andersom. De waarde van de export van Nederlandse goederen bedroegen in 2017 ruim 20 mrd euro en de import ruim 30 mrd euro. Voor Nederland is de VS nummer 5 exportland. In tegenstelling tot diverse andere Europese landen, zoals Duitsland, Italië en Frankrijk heeft de VS met Nederland een handelsoverschot. Waar wij op plek 22 staan qua import is met een 8e plek Nederland voor de USA wel een belangrijk exportland. Daarnaast heeft Amerika in augustus sancties ingevoerd tegen Turkije met als gevolg een verdere daling van de Turkse Lira. Dit heeft met name gevolgen voor de financiële sector. Dat politieke onenigheid niet altijd invloed heeft op de handel bewijst dat de export vanuit Nederland naar Turkije in 2017 is gestegen ( van plm. 5 naar 6 miljard Euro) en vice versa. Enkele bedrijven in Twente kijken nu de Lira laag staat om in te kopen in Turkije (import 2,8 miljard euro in 2017).

Nederland is door de eeuwen heen al een exportland geweest. Immers als een klein land heb je veel buitenland. Uit recente cijfers van de World Trade Organization is gebleken dat Nederland nummer 5 staat als het gaat om grootste exportland achter China, USA, Duitsland en Japan, maar voor grote landen als Zuid-Korea, Frankrijk, Italië en UK. Een beetje vergelijkbaar met Hong Kong dat op plek 7 staat. Verschil met landen als Duitsland, Italië en de UK is dat Nederland voor plm. 75% exporteert binnen Europa wat ons +60% handelsoverschot oplevert. De hiervoor genoemde landen exporteren veel buiten Europa, terwijl Nederland veelal ook profiteert als doorvoerland voor goederen naar andere Europese landen. Dit maakt dat wij als Nederland altijd wel zullen blijven profiteren van de doorvoerhandel naast de bestaande eigen goederen en diensten die worden geëxporteerd.

Duitsland blijft daarbij het belangrijkste exportland. En dat geldt vanwege de grensligging in nog sterkere mate voor Twente. Vandaar dat wij recent ook de 2e editie van de Industriedag Duitsland hebben georganiseerd om bedrijven uit Oost-Nederland die starten op de Duitse markt op weg te helpen en bedrijven die al zaken doen met onze Oosterburen handvatten te geven om beter voorbereid de grens over te gaan. Want juist in de huidige onrustige geopolitieke ontwikkelingen geldt: go abroad, well prepared!

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail