Het Soft Landing programma om Zuid-Afrikaanse bedrijven te laten vestigen in Oost-Nederland heeft succes. Sinds de start van het project in september vorig jaar nemen inmiddels vijf innovatieve bedrijven uit Zuid-Afrika deel die zich allen vestigden in het WTC Twente in Hengelo. En meer bedrijven zitten er aan te komen. Petanque NXT, een van de gevestigde bedrijven, spreekt zelfs van een ‘gouden loper’. Het Soft Landing programma is opgezet door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en diverse service providers in Oost-Nederland waaronder World Trade Center Twente, het expat center en GGS. Medio februari gaat Oost NL opnieuw naar Zuid-Afrika om bedrijven te bezoeken.

Ideaal vestigingsklimaat

De gevestigde Zuid-Afrikaanse MKB-bedrijven en startups zijn actief in diverse hightech sectoren en kenmerken zich door hun drive voor productontwikkeling en -innovatie. Vanuit Nederland willen de bedrijven internationaal expanderen. Twente heeft daarbij een ideaal vestigingsklimaat met o.a. University of Twente met haar kennispark, het tech ecosysteem van bedrijven, de internationale school en het World Trade Center Twente met haar expat center. Het WTC is de plek waar de bedrijven fysiek landen en waar ze de huisvesting en opstart van bedrijf en bedrijfsvoering faciliteren. Het WTC zorgt daarmee letterlijk voor een zachte landing en maakt als vraagbaak voor de bedrijven ook met praktische ondersteuning de nieuwkomers wegwijs. Daarbij voegt de expat-dienstverlening van het Expat Center East Netherlands vanuit het WTC en het aanwezige internationale handelsnetwerk van zowel Oost NL als WTC Twente duidelijk waarde toe voor de bedrijven.

Thuis voelen

Oost NL begeleidt met de service providers het gehele Soft Landing programma; van het identificeren van Zuid Afrikaanse bedrijven die in Europa willen groeien, het daadwerkelijke vestigen tot en met het introduceren van de bedrijven in het Oost-Nederlandse netwerk. Hierin werken ze nauw samen met het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Pretoria en Kaapstad. Bernold Kemperink van Oost NL: “We merken dat Zuid-Afrikaanse ondernemers zich thuis voelen in Twente. De manier van hoe wij met elkaar omgaan in combinatie met het sterke innovatieklimaat en de aantrekkelijke woonomgeving waar een ‘braai’ niet mag ontbreken, is doorslaggevend voor deze ondernemers om voor Twente te kiezen.” Medio februari organiseert Oost NL samen met de Nederlandse Ambassade, NFIA en Holland Business Chamber een Dutch Invest & Trade seminar in Pretoria en Johannesburg om opnieuw bedrijven te bezoeken in het kader van het Soft Landing programma.

Ook de wethouder Gerrits van de gemeente Hengelo is verheugd over de komst van de Zuid-Afrikaanse bedrijven: “Ik vind het prachtig dat de Zuid-Afrikaanse organisaties Hengelo als uitvalsbasis kiezen voor Twente en Nederland en mogelijk zelfs Europa. Hengelo ligt centraal in Twente en het is er uitstekend wonen. Twente biedt een internationaal getinte high tech sector en daarmee een kansrijke omgeving. Ik wens hen veel succes. En voor het wervingsbezoek aan Zuid Afrika zeg ik graag: Goed voorbeeld doet goed volgen!”

Op de foto: Het uit Zuid-Afrika afkomstige Noord-Kaap Water, vertegenwoordigers Gemeente Hengelo en de samenwerkingspartners Oost NL/WTC Twente tonen de panoramafoto van Kaapstad, die in Room Cape Town in het WTC komt te hangen.


 

Meer informatie:

– Bernold Kemperink, team manager Tech & Energy

Tel. +31 (0)88 6670100, +31 (0)6 288760 89, E-mail bernold.kemperink@oostnl.nl

Freerk Faber, directeur WTC Twente

Tel. +31 (0)74 2915604 of +31 (0)6 10037877, E-mail f.faber@wtctwente.eu

Oost NL

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de provincies Overijssel en Gelderland versterken wij de regionale economie. Dit doen we door te investeren in ondernemers in Oost-Nederland. We laten ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Oost NL stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in onze regio.

World Trade Center Twente

Het WTC Twente maakt deel uit van de World Trade Centers Association (WTCA) met 325 vestigingen in 90 landen en hoofdkantoor in New York. Een World Trade Center ondersteunt bedrijven bij internationale handel en doet dat o.a. via een Business Club, handelsinformatie, handelsscholing, handelsmissies, huisvesting voor internationaal georiënteerde bedrijven en expat services. Wereldwijd zijn ruim 750.000 bedrijven aangesloten bij de WTC organisatie.

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail