Corona, begin 2020…. ‘Niemand kon vermoeden dat de wereld er ineens heel anders uit zou gaan zien. Ook wij niet’, vertelt Pauline Hilbrink, directeur van Expovorm International. ‘Hoe anders zag ons bedrijf er daarvoor uit. We hadden een goed gevulde orderportefeuille en het liep allemaal lekker. In januari bouwden we nog een 2000 m² grote stand op de jaarlijkse Christmasworld in Frankfurt en in februari mochten we op Euroshop in Düsseldorf de stand bouwen van onze leverancier en partner Octanorm. Tijdens die beurs bereikte ons het bericht dat ook in Europa beurzen werden afgelast door de pandemie. We wisten niet wat ons overkwam. Binnen twee weken was onze agenda leeg. We hebben wel een tijdje wakker gelegen van de grote onvoorspelbaarheid en van de maatregelen die we moesten nemen.

Net als veel ondernemers nam ook Expovorm maatregelen. Zo werd er o.a. werktijdverkorting aangevraagd. Pauline: ‘We waren één van de eersten die het aan hebben gevraagd. Daar sta je dan, na alles wat je in de jaren ervoor hebt opgebouwd. Ons bedrijf is opgezet door mijn ouders. Dat was in 1987. En dat dit dan gebeurt, is niet te bevatten. Ons team bestaat nu nog uit 12 medewerkers. Zodra de evenementen weer van start kunnen gaan hebben we per direct weer mensen nodig. Dat is de grootste uitdaging die ik voorzie; het probleem van de afgelopen jaren. Kom maar eens aan goede mensen! Afgelopen mei werd ons nieuwe pand opgeleverd. Een extra bedrijfshal ter uitbreiding, broodnodig door de groei van de afgelopen jaren en de verwachte groei voor de komende jaren. Maar daar is voorlopig geen sprake van vrees ik. We hebben het pand daarom verhuurd voor de komende twee jaar’.

Maatregelen 2020

En toen….je moest maatregelen nemen. De agenda was leeg. Wat is er in de tijd tot aan eind 2020 gebeurd?

Pauline: ‘we hebben als eerste ons magazijn opgeruimd. De eerste maanden van 2020 zijn we echt heel druk geweest, dus er viel genoeg te doen. Ook hebben we onze voorraad eens kritisch bekeken. Dat wat niet meer gebruikt werd, hebben we geschonken aan een aantal goede doelen en uiteindelijk hebben we ook materialen afgevoerd.

Daarnaast hebben we tijd genomen om in creatieve sessies out of the box te denken. Ons bedrijf ontwerpt en bouwt voornamelijk unieke beursstands, maar onze kennis en kunde zijn op vele andere vlakken ook inzetbaar. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een nieuwe en bredere positionering die ondersteund wordt door een nieuwe website. We laten daarmee zien dat we niet alleen uitblinken in de standbouw. We bedenken en maken merkversterkende omgevingen, waar dan ook! Denk daarbij aan een upgrade van kantoor, het bouwen van een (tijdelijke) showroom, een pop-up retail concept of een museum.

In de loop van het jaar hebben we ook vele preventieschermen gemaakt, mochten we een aantal buitenkeuken ontwerpen en produceren en hebben we vrijwilligerswerk gedaan voor de voedselbank.

Veranderingen tweede helft 2020

In de tweede helft van 2020 besloot een aantal van onze vaste klanten dat ze, door het uitblijven van beurzen, hun relaties op een andere manier wilden bereiken. Zo hebben we door het hele land ongeveer 60 showrooms van kampeer lievend Nederland voorzien van bannerframes en promotiematerialen. Voor een andere relatie hebben we twee grote tijdelijke showrooms opgebouwd in Duitsland en Engeland.

Als klap op de vuurpijl ontvingen Expovorm International in december de opdracht om voor de GGD drie XL Test- en Vaccinatiecentra op te bouwen. Onze grote voorraad scheidingswanden en de ervaring vanuit eerdere GGD vaccinatiecampagnes zorgen voor logisch ingerichte en veilige test- en vaccinatiestraten. In sneltreinvaart hebben we met ons gehele team alles op alles gezet om ze op tijd klaar te krijgen. Ik ben er trots op dat we dit we in zo korte tijd hebben gerealiseerd!

We hopen uiteraard dat de Corona pandemie snel onder controle is en dat we weer aan de slag kunnen met het bouwen op beurzen en evenementen. Gelukkig zijn we hoopvol en altijd positief. Stilzitten zit niet in ons bloed.

We zijn dankbaar voor de hulp die we kregen van Remco Lucassen van OostNL. Vanuit het programma Go4Export heeft hij ons ondersteunt bij het proces om te komen tot een ander business model. We hebben veel inzicht gekregen en ook geleerd hoe we dingen los moeten laten. We hebben gemerkt dat we van alles kunnen. Dat maakt mij bijzonder trots op ons team! Overigens, ook van jullie hebben we goede hulp gekregen. Prachtig zeg hoe we gebruik konden maken van de kracht van het netwerk van World Trade Center Twente. Wij hadden zeker vragen waarop we het antwoord op internet niet kunnen vinden. Jullie hadden de antwoorden wel’.

‘een vooruitblik….. Ik denk dat het nog wel tot diep in de herfst duurt voor we weer normaal evenementen kunnen draaien’, besluit Pauline.

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail