De Brexit komt snel dichterbij. Op 29 maart 2019 zal de Brexit plaats vinden, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk (VK) geen lidstaat van de EU meer zal zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de 35.000 Nederlandse bedrijven die al jaren in het Verenigd Koninkrijk opereren. Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk? Of bent u dat van plan? Dan heeft u nog ruim een maand om u voor te bereiden op zakendoen met een land buiten de EU. Met de nadering van de datum komt ook de informatiestroom op gang hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden. Vanuit het Rijk is een speciaal Brexitloket ingericht. Er is o.a. een praktische Brexit to do list ontwikkeld. Onze partner KroeseWevers merkt dat er in de praktijk in toenemende mate fiscale vragen ontstaan over de handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Deze vragen hebben met name betrekking op de heffing van btw en invoerrechten (douane) na de Brexit. Hoe u zich als ondernemer het beste op een harde Bexit voorbereiden kunt voorbereiden is uitgewerkt in een Brexit Special. Mocht u mogelijk omzet verliezen in de UK dan is het ook mogelijk om te kijken welke andere landen mogelijkheden bieden. Hiervoor kunt u o.a. een Brexit voucher inzetten. Wilt u hierover meer weten dan kunt u terecht op het internationale spreekuur dat het WTC Twente met partners heeft opgezet. Weet u nog niet of de Brexit invloed heeft voor uw bedrijf start dan met de Brexit Impact Scan.

Welke maatregelen kunt u nu al nemen?

Voor veel ondernemers is het nog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren, omdat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog in onderhandeling zijn. Maar welk akkoord zij ook bereiken, volgens het Ministerie van Financiën is het zeker dat de douaneformaliteiten na meer dan 25 jaar terugkomen als het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt en uit de Douane Unie van de EU stapt. Het VK wordt een land buiten de EU, zoals ieder ander niet-EU-land. Bedrijven kunnen zich hierop al voorbereiden door een EORI-nummer aan te vragen. Dit nummer moet worden vermeld in de uitvoer- en invoeraangifte na de Brexit.

Het Ministerie van Financiën wil ondernemers ook meegeven dat ze hun hele goederenstroom moeten controleren. Waar komen uw producten en de onderdelen ervan vandaan? Waar gaan ze naartoe? Drijft u ook handel met andere landen en maakt u gebruik van lagere invoerheffingen op grond van een handelsakkoord? Dan kunt u na Brexit misschien geen voordeel krijgen als een groot deel van uw product bestaat uit Britse onderdelen. In zo’n handelsakkoord staat namelijk hoeveel procent van een product in de EU geproduceerd moet worden om gebruik te maken van de lagere invoerheffing. “Maar als u zich nu al goed voorbereidt, dan kunt u daarop inspelen. Bijvoorbeeld door onderdelen uit andere EU-lidstaten te gebruiken, zodat u nog steeds aan de eisen van het handelsakkoord voldoet”, aldus Harry Mulder van het Ministerie van Financiën.

Zowel voor als na 29 maart zullen er diverse bijeenkomst over de Brexit worden georganiseerd. Op 15 maart zal er een Brexit bijeenkomst worden gehouden in het WTC Twente met D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld. Hou hiervoor ook onze agenda in de gaten.

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail