In september 2021 bestond JJ-MEDTECH 5 jaar. Ondernemer Jos J. Groeskamp startte zijn onderneming in 2016 en liet zijn onderneming voorzichtig maar gestaag groeien. Inmiddels mag JJ-MEDTECH zich gespecialiseerd noemen op het gebied van diagnose en behandeling van prostaatkanker. Wij spraken in een interview Jos J. Groeskamp, CEO & Founder van JJ-MEDTECH, in het World Trade Center Twente over zijn ervaring op medisch en medische technologisch gebied, internationaal zaken doen, zijn tips aan ondernemers en zijn lidmaatschap van de WTC Twente Business Club.

Actie en techniek in de medische sector

Ik werk sinds mijn 18e in de medische sector, waarvan de eerste 12 jaar in het ziekenhuis in Enschede. Tijdens mijn studie verpleegkunde werd al snel duidelijk dat ik grote interesse had om zo vlot mogelijk op de afdeling intensive care cardiologie terecht te kunnen komen en dat lukte en ik heb daar ongeveer 3 jaar gewerkt. Vervolgens ben ik gevraagd om de hartkatheterisatie kamer op te zetten en te professionaliseren. Dit heb ik tot mijn 30e levensjaar gedaan. Vanuit Enschede ben ik toen een Hartkatheterisatie beroepsvereniging gestart en kreeg ik tussentijds de vraag of ik de overstap wilde maken richting de industrie. Die keuze heb ik weloverwogen gemaakt en ik heb toen bijna 25 jaar voor C.R. Bard gewerkt (nu Becton en Dickinson). Ik ben begonnen in Nederland, vervolgens ben ik gevraagd voor functies voor in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en later Europa, Midden Oosten & Africa. In Duitsland heb ik 3 jaar lang de leiding gehad over een Business Unit Urologie & Gynaecologie met tevens de focus op de behandeling van prostaatkanker. Na 27 jaar te hebben gewerkt in Nationale en Internationale functies, heb ik ervoor gekozen om, ongeveer nu 6 jaar geleden, mijn eigen bedrijf JJ-MEDTECH te starten.

JJ-MEDTECH in Twente

Ik ben JJ-MEDTECH gestart in een kantoortje aan huis. Samen met een International Business en Management stagiaire, ben ik toen o.a. businessplannen gaan schrijven. Zo ben ik als consultancy bedrijf gestart. Deze werkzaamheden en adviezen werden goed ontvangen en uit deze contacten kwam toen de vraag om naast consultancy, ook iets te gaan doen op product gebied, gericht op de biopsie en behandeling van kanker. We hebben een mooi pakket samengesteld, waardoor ik nu kan zeggen dat we gespecialiseerd zijn in de diagnose & behandeling van prostaatkanker.

Na 2 jaar heb ik mijn kantoor geopend in Enschede (aan het Capitool) en onlangs zijn we verhuisd naar het Colosseum, vanwege gebrek aan ruimte. We hebben meerdere mensen in dienst, de rest zoals financiële zaken, besteden we uit. We zitten nu in het proces van ISO certificering. Waarom in Twente? De medische faculteit, spin-off bedrijven en de Medtech regio; daar wil ik aan bijdragen.

Internationaal zakendoen & wereldwijd WTC netwerk

Ik werk nu als senior business consultant middels een Strategic Alliance samen met SIM Inc. (www.simsurgeries.com). Dit bedrijf ontwikkelt in nauwe samenwerking met ons als bedrijf orgaan specifieke fantomen. Dit zijn kunst organen, waarop artsen bestaande en nieuwe technieken kunnen aanleren/oefenen i.p.v. op een dier of patiënt. We hebben inmiddels kunst prostaten, nieren, hersenen, ruggengraten en baarmoeders. Meerde organen zijn in ontwikkeling. SIM Inc. is een Amerikaans bedrijf waarvoor we per land en per specialisme, distributeurs zoeken. Inmiddels zijn distributeurs in België, Engeland en in Rusland aangesteld. Ook lopen er gesprekken in Duitsland, Zuid Afrika en Portugal. Kortom heel Europa, Midden Oosten en Afrika zal worden afgedekt met een distributie netwerk. Ook is JJ-MEDTECH de centraal magazijn, klanten service en logistiek functie voor buiten Noord Amerika recent overeen gekomen.

Onze tweede zeer belangrijke business partner is PolyAnalytik. ( www.polyanalytik.com ) Een Canadees bedrijf waarmee ik ook middels een strategic alliance, als Senior Business Consult werk. Dit is een specialistisch bedrijf in materiaal wetenschap in met name polymeren, chemie, biotechnologie. Zij richten zich middels de samenwerking met JJ-MEDTECH op de Medical Device industrie, maar ook in de Pharma Industrie.

Ons derde belangrijke business partner/leverancier is het Duitse bedrijf Moeller Medical ( www.moeller-medical.com ). Zij ontwikkelen en produceren o.a. al ruim 40 jaar spuiten en naalden op OEM basis. Enkele jaren geleden besloten zij hun eigen product lijn in de markt te gaan zetten. JJ-MEDTECH dient sinds enkele jaren als distributeur voor de Benelux en we hebben meerder ziekenhuizen kunnen overtuigen de overstap te maken naar deze hoog kwalitatieve producten met de service van JJ-MEDTECH.

Als ondernemer is het belangrijk om een goed plan te hebben. Een bestaand bedrijf moet daarnaast ook een goed plan hebben om internationaal te gaan. Plan eerst wat je doelstelling is als bedrijf en waar je dit wilt met wat. Werk samen met een Hogeschool, zoals Saxion Enschede, HAN Arnhem/Nijmegen en daar waar mogelijk ook met Utwente. Daarnaast zou ik adviseren om gebruik te maken van het grote wereldwijde WTC netwerk.

WTC Twente Business Club

Als je een internationale vraag hebt die je zelf niet kunt beantwoorden en je stelt hem aan het WTC Twente, dan kun je heel snel tips en adviezen krijgen via het wereldwijde netwerk. Je kunt daarmee slagvaardiger internationaal werken. Het WTC Twente heeft me ook geholpen toen ik ging samenwerken met een bedrijf in Canada en Rusland. Om binnen het netwerk van WTC Twente te zijn, is een hele sterke troef, daar kunnen nog veel meer mensen en bedrijven in de regio mee samenwerken.

JJ-MEDTECH producten

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail