Dilyor Khakimov – Ambassadeur Oezbekistan – Benelux Centraal-Azië, Iran en de Kaukasus vormen inderdaad de belangrijkste onderdelen van de handelscorridors die Azië en Europa met elkaar verbinden. In dit opzicht is het altijd buitengewoon interessant voor ons om standpunten en ideeën uit te wisselen met geleerden, academici en onze collega-diplomaten over hoe we deze voordelen kunnen benutten om een wederzijds voordelige samenwerking te ontwikkelen ten behoeve van onze naties.

Handel Oezbekistan

In 2020 bedroeg de handel van Oezbekistan met de Benelux-landen in totaal $ 271,3 miljoen (43,7 miljoen – Oezbeekse export naar de Benelux, 227,5 miljoen – Oezbeekse import uit de Benelux). In 2019 was het $ 263,8 miljoen. Het is een relatief klein cijfer in vergelijking met andere handelspartners, maar we zijn getuige geweest van een gestage groei gedurende de afgelopen vier jaar. In 2020 groeide het bbp van Oezbekistan ondanks een pandemie met 1,6 procent. Momenteel is de aanvraag van Oezbekistan voor de SAP + -regeling van de EU in behandeling. Eenmaal toegekend, staat het Oezbekistan toe om te exporteren 6.000 diverse binnenlandse producten zijn op de EU-markt belastingvrij. Geschat wordt dat alleen al in de textielindustrie de uitvoer naar de EU-markt zou kunnen bedragen $ 300 miljoen per jaar. Een recent onderzoek van de Harvard University wees uit dat Oezbekistan de productie van meer dan 50 soorten industriële goederen zou kunnen bewerkstelligen. In het bijzonder zijn er alle mogelijkheden om de petrochemische, metallurgische, technische, elektrische, farmaceutische, bouw-, textiel-, leer- en schoenen-, voedingsindustrieën, evenals productielijnen die verband houden met de groene economie, de motor van de nationale economie te laten worden. Bovendien heeft Oezbekistan in 2020 voor het eerst in de geschiedenis van het land dubbele tranches van euro-obligaties uitgegeven ter waarde van $ 555 miljoen en 2 biljoen Oezbeekse soums, waarmee het land steeds meer betrokken is bij de internationale financiële markten. In 2020 zijn 197 grote ondernemingen opgestart , evenals duizenden kleine en middelgrote ondernemingen en infrastructuurvoorzieningen. Daaronder zijn ammoniak-, ureum- en salpeterzuurfabrieken in Navoiazot JSC, evenals faciliteiten voor de productie van vloeibaar gas in de olieproductiebedrijven Mubarek, Gazli en Shurtan, evenals de metallurgiefabriek van Tasjkent. In de energiesector is begonnen met de bouw van zes nieuwe energiecentrales op PPP-basis met buitenlandse investeerders voor in totaal $ 2 miljard aan kosten en 2.700 megawatt aan capaciteit. Daarnaast zullen in 2021 nieuwe energiecentrales met een totale capaciteit van 760 megawatt in gebruik worden genomen in de regio’s Tasjkent, Navoi, Samarkand en Surkhandarya. Een industrieel complex ter waarde van $ 3,6 miljard en een capaciteit van 1,5 miljoen ton kerosine, diesel en vloeibaar gemaakt gas per jaar zal gaan werken in de regio Kashkadarya. Het is de bedoeling om in 2021 twee grote hydrometallurgische fabrieken te lanceren in de Navoi Mining and Metallurgical Combine, een fabriek voor de verwerking van industrieel afval in de Almalyk Mining and Metallurgical Combine.

Technologie

In 2020 zijn meer dan 500 moderne bedrijven van start gegaan in IT-parken in de regio’s Tasjkent, Andijan, Jizzakh, Kashkadarya, Samarkand, Syrdarya en Ferghana. Bovendien zullen in 2021 100 technoparken, kleine industriële zones, regionale clusters en logistieke centra worden gecreëerd om industrieel potentieel in 84 districten en steden te ontwikkelen. Volgend jaar zullen 1,6 biljoen soums worden toegewezen om de nodige infrastructuur te creëren in vrije economische en kleine industriële zones. Als gevolg van hervormingen in de landbouw en ondanks de negatieve gevolgen van de pandemie, heeft Oezbekistan in 2020 voor $ 1 miljard aan groenten en fruit kunnen exporteren. Daarnaast is 91 duizend hectare land teruggewonnen en zijn waterbesparende technologieën geïntroduceerd op 133 duizend hectare, twee keer zoveel als vorig jaar. In 2021 zal het areaal land met waterbesparende technologieën vervijfvoudigen – tot 430 duizend hectare. Nog eens 90 duizend hectare land zal worden ontwikkeld voor landbouwbehoeften.  Meer dan $ 600 miljoen zal worden aangetrokken in de vorm van leningen en subsidies om de landbouw te moderniseren, te digitaliseren, de vruchtbaarheid van het land te vergroten en moderne landbouwtechnologieën te introduceren.

Energie

In 2020 zijn 197 grote ondernemingen in gebruik genomen, evenals duizenden kleine en middelgrote ondernemingen en infrastructuurvoorzieningen. Onder hen zijn ammoniak-, ureum- en salpeterzuurfabrieken in Navoiazot JSC, evenals faciliteiten voor de productie van vloeibaar gas in de olieproductiebedrijven Mubarek, Gazli en Shurtan, evenals de metallurgiefabriek van Tasjkent. In de energiesector is begonnen met de bouw van zes nieuw energiecentrales op PPP-basis met buitenlandse investeerders voor in totaal $ 2 miljard aan kosten en 2.700 megawatt aan capaciteit. Daarnaast zullen in 2021 nieuwe energiecentrales met een totale capaciteit van 760 megawatt in gebruik worden genomen in de regio’s Tasjkent, Navoi, Samarkand en Surkhandarya. Een industrieel complex ter waarde van $ 3,6 miljard en een capaciteit van 1,5 miljoen ton kerosine, diesel en vloeibaar gemaakt gas per jaar zal gaan werken in de regio Kashkadarya. Het is de bedoeling om in 2021 twee grote hydrometallurgische fabrieken te lanceren in de Navoi Mining and Metallurgical Combine, een fabriek voor de verwerking van industrieel afval in de Almalyk Mining and Metallurgical Combine.

Investeringen en groei

Een aantal staatsbanken zal worden geprivatiseerd en het staatsbelang in ten minste één daarvan zal volledig worden verkocht aan strategische investeerders. Met toonaangevende Europese banken zijn momenteel onderhandelingen gaande. Daarnaast worden in 2021 staatsaandelen in een aantal grote ondernemingen geveild. Tot deze bedrijven behoren de Coca- Cola-fabriek in Tasjkent en de Hyatt Regency-hotels. Internationale investeerders zijn van harte welkom om hun bod uit te brengen. In de tussentijd hebben we de Wereldbank, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, de Aziatische Ontwikkelingsbank, McKinsey & Company, Boston Consulting Group, Rothschild & Co en andere wereldberoemde bedrijven uitgenodigd om grote ondernemingen in de elektriciteitssector te hervormen, olie- en gasindustrie en chemische industrie, machinebouw en commerciële banken. In het algemeen zullen investeringen dit jaar voor een bedrag van $ 23 miljard worden opgenomen in de economie. Als gevolg hiervan zullen in 2021 226 grote industriële en infrastructurele voorzieningen in gebruik worden genomen. In de tussentijd zullen de Centrale Bank en de regering samenwerken om de inflatie binnen de 10 procent te houden.

We zijn van plan ervoor te zorgen dat de economie van Oezbekistan in 2021 met minstens 5 procent groeit. We zullen het ondernemingsklimaat blijven verbeteren en 105 soorten licenties en vergunningen zullen worden geannuleerd, procedures voor het verkrijgen van 115 soorten van dergelijke documenten zullen worden vereenvoudigd, ongeveer 5.000 rechtshandelingen en voorschriften met betrekking tot zakelijke activiteiten zullen worden herzien, de ondernemingscode zal worden ontwikkeld. In 2020 hebben bedrijfsentiteiten 10 biljoen soums (ongeveer 1 miljard dollar) aan leningen toegewezen gekregen – bijna vier keer zoveel als in 2016. Voor 2021 zijn we van plan 6 biljoen soums aan zachte leningen te verstrekken om de financiële steun aan bedrijven voort te zetten. Het betreden van nieuwe exportmarkten blijft een van de belangrijkste taken van de overheid. Volgend jaar intensiveren we de werkzaamheden rond toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie en grootschalige samenwerking met de Europese Unie. Voor het effectief gebruik van de preferenties van het SAP + -systeem in ons land zal een apart programma worden ontwikkeld. In 2021 wordt $ 100 miljoen toegewezen aan ondernemingen uit het Export Support Fund voor de aankoop van grondstoffen en de productie van exportgerichte producten. Exporteurs krijgen 50 procent vergoed van de kosten van het openen van handelshuizen en winkels en advertentiekosten in het buitenland. In het algemeen heeft de regering de taak om het volume van de export van goederen en diensten volgend jaar met minstens 20 procent te verhogen. Zoals u kunt zien, ondergaat Oezbekistan een uitgebreid transformatieproces en heeft het ambitieuze plannen voor dit jaar en de komende jaren. We staan klaar om samen te werken met internationale partners om hun investeringen, technologieën, expertise en best practices naar Oezbekistan te brengen.

 

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail