De productiecapaciteit dichterbij huis realiseren, ofwel komen tot een kortere supply chain. Technologische en digitale ontwikkelingen komen in een stroomversnelling terecht door de coronacrisis. Financiële overheidssteun moet voorkomen dat bedrijven in Oost-Nederland door China worden overgenomen en we zullen steeds meer een re-urbanisatie op gang komen, een trek van de stad naar het platteland. Creatieve en innoverende bedrijven zijn de winnaars van deze periode. 

Dat waren enige opmerkingen van Trendwatchter des Vaderlands Adjiedj Bakas die hij naar voren bracht tijdens het webinar ‘Trends in de internationale economie na Covid-19’. Op initiatief van de WTC Twente Business Club en AMMON liet hij zijn licht schijnen op de kansen en mogelijkheden na de coronacrisis. Een webinar in de serie ‘De Blik Vooruit’, een initiatief van Novel-T, Kennispoort Regio Zwolle en Cleantech Regio. Bedoeld om ondernemers te inspireren en om hen handvatten aan te reiken om te innoveren in deze moeilijke tijden. Zodat een kans om hier sterker uit te komen vergroot wordt.

We hebben het de laatste weken afdoende gehoord: we zijn met z’n allen te afhankelijk geworden van China. Lekker goedkoop daar, maar ook riskant als er iets goed fout gaat, zoals met het coronavirus. We hadden een virus nodig om ons dat te realiseren, was al de conclusie van een filmpje dat Bakas toonde. Dus, wat te doen? De productie hierheen halen (reshoring), of in ieder geval spreiden naar landen als India of Vietnam, voerde hij aan. Dat serieus oppakken is hard nodig, omdat we voorlopig, en wellicht de komende jaren, nog wel vastzitten aan dit, of een zich muterend virus, vastzitten.

Wat we ook al jaren zien: China vergroot zijn invloedssfeer door allerlei bedrijven op te kopen. ‘Dat kan in Oost-Nederland ook gebeuren. Met overheidssteun moet dat voorkomen worden, anders wordt straks alles vanuit China geregeld. Dat moeten we niet willen.’ Of dat mag, die overheidssteun, staatskapitalisme in feite. Dat is nog niet duidelijk.

illustratie: Ilja Klees

Levert dit worstelen met de gevolgen van de coronacrisis ook winnaars op? Wel zeker: de IT-sector, de zorg (met name dan medtech), de veiligheidsbranche, bedrijven die de overheid helpen innoveren en de bouw. En gaan we over enige tijd weer flink consumeren? Ja hoor, goed voor de werkgelegenheid van velen, aldus Bakas.

Over medtech gesproken: Remke Burie, zakelijk directeur Technical Medical Centre UT, gaf aan dat in Twente op dit punt veel te winnen valt. ‘We hebben een uniek netwerk met technische geneeskundigen bijvoorbeeld. Robotisering, nanotechnologie, noem maar op: door goed samen te werken, door een levende community te vormen, kunnen we hier sterk uitkomen.’

CEO Willibrord Woertman van Selo, Food processing and packaging systems, liet weten dat zijn bedrijf weliswaar de productie op orde kan houden, maar dan dient zich het volgende probleem aan: hoe kom je van hier naar elders? ‘We moeten nu noodgedwongen werken op afstand. Dat heeft zich in grote snelheid ontwikkeld. Wij kunnen van hieruit medewerkers, die onder andere met Google Glass-brillen werken, instrueren. Dat ging eerst moeizaam, maar dat gaat steeds beter. We kunnen nu op afstand zelfs robots afstellen.’

Kortom, in het oosten van het land zijn sommige bedrijven al heel goed bezig. Via een goede marketing, aldus Bakas, is nog meer mogelijk. Zeker, volgens Jerry Blekkenhorst van De Zandstuve, inhakend op de re-urbanisatie, maar wel graag met behoud van de natuur en de aanwezige, sterke punten van Overijssel. De Almeerse trendwatcher kon zich daarbij helemaal in vinden.

Het webinar is hier terug te kijken.

Tekst: Thijs Wartenbergh

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail