Op 18 en 19 september 2019 werden de Medical Devices Meetings voor het eerst in Twente gehouden. De Universiteit Twente en het World Trade Centre Twente organiseerde gezamenlijk met de beursorganisatie Advanced Business Events (ABE) dit jaar het evenement. De vorige drie edities vonden plaats in Stuttgart, maar nu vond de beursorganisatie ABE het tijd om het matchmakingevent voor de medische technologische sector plaats te laten vinden in Nederland. De Medical Devices Meetings Twente is een speciaal forum met een exclusieve focus op de toeleveringsketen voor medische hulpmiddelen. De Medical Devices Meetings Twente bracht engineering, fabricage, supply chain teams, contract fabrikanten en dienstverleners uit meer dan tien landen samen.

Twente is een passende locatie om het evenement te laten plaats vinden, aangezien Twente in de afgelopen jaren zich erg heeft ingezet om zijn medische technologie sector te ontwikkelen. Via de Medical Devices Meetings konden buitenlandse bedrijven worden geïntroduceerd aan medtech cluster Twente. Deze introductie werd goed ontvangen door veel bedrijven, zoals bijvoorbeeld Antonella Forgione, een Italiaanse chirurg die een eigen bedrijf is begonnen om litteken loze operaties te kunnen doen, hoopt op goede relaties met bedrijven hier, omdat hij denkt dat zijn bedrijf hier voordeel uit kan halen. Ook Carlo Geers van het bedrijf Advantech Europe B.V. geeft aan dat contacten hier in de regio belangrijk kunnen zijn, en dan speciaal de connecties met de Universiteit Twente, voor verdere ontwikkeling. Verder kregen alle deelnemende bedrijven tijdens het evenement de eerste editie van de Medical Technology Guide Twente. Deze gids is samengesteld door het World Trade Center. Het eerste exempaar werd uitgereikt aan directeur Remke Burkie van het MedTech Centre van de Universiteit Twente.

De eerste dag van het tweedaagse evenement vond plaats op het campusterrein van de  Universiteit Twente. Het programma kende key-note speakers van Medtronic, Deloitte en Siemens Healthineers. Tijdens de openingsspeech onderstreepte Vice President van Medtronic Maarten Akkerman duidelijk het belang van de Medical Devices Meetings door te zeggen dat “de key message is dat technologie alleen niet genoeg is om de zorg te verbeteren, of om de uitdagingen in de zorg op te lossen. Door concepten binnen de zorg te combineren met technologie creëer je een optimale situatie waarin je de uitdagingen van de zorg kunt aanpakken. Maar technologie alleen is niet genoeg!”. Deze uitspraak laat zien dat het samen brengen van de verschillende onderdelen van de toeleveringsketen, wat centraal staat tijdens de Medical Devices Meetings, van groot belang is. Als vervolg op het de openingspresentaties van de voorgenoemde bedrijven, waren er 12 interactieve parallelle sessies over onderwerpen zoals innovaties op medisch technologisch gebied, regulering en samenwerking in projecten. Drie sprekers per ronde en dertien verschillende sprekers in totaal kregen hun kans om kort iets te vertellen over een eigen onderwerp en vragen te beantwoorden van geïnteresseerde aanwezige. Ook in deze sessies kwam duidelijk naar voren dat samenwerking binnen de zorg de enige manier is om te innoveren in een sector zo groot als de zorg. In de afsluitende key note speech gaf Bob Hamans van Siemens Healthineers aan dat “Zelfs voor een groot bedrijf zoals Siemens is het lastig om als groot medtech bedrijf oplossingen te leveren aan klanten en zorginstanties, en daarom zijn wij ook altijd opzoek naar bedrijven, partners om mee samen te werken”. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner in de pas in gebruik genomen UT Technohal, waarin het TechMed Centre is gevestigd.

Donderdag 19 september stond volledig in het teken van de B2B gesprekken tussen de deelnemende bedrijven. De deelnemende bedrijven voerden 750 B2B gesprekken tijdens deze dag volgens een vooropgesteld schema. Daarnaast waren er veel spontane gesprekken. Via deze weg kregen Nederlandse en internationale bedrijven de kans om in één-op-één gesprek beter kennis te maken met elkaar, en te kijken of er een toekomstige zakenrelatie mogelijk zou kunnen zijn. Verschillende bedrijven gaven positieve feedback op de gevoerde gesprekken, zoals Franz Aigner van Wild GMBH die zegt dat het een goede indruk geeft van hoe ver de markt al is gekomen en waar zijn bedrijf staat op deze markt. Maar ook Rolf Suurmond van eventsponsor NLO geeft aan dat het “een hele interessante bijeenkomst is” waarbij hij “leuke mensen gesproken heeft en allerlei contacten gelegd heeft voor de toekomst.”. Over het geheel waren de reacties over de Medical Devices Meetings erg positief, en kan men afgaande op de reacties van de deelnemende bedrijven vaststellen dat het gehele evenement met een gemiddelde waardering van een 8 een groot succes was!

De MDM Twente is mede mogelijk gemaakt door GO4EXPORT. Een stimuleringsprogramma voor export, ondersteund door de provincie Overijssel en uitgevoerd door de samenwerkende partners, waaronder World Trade Center Twente.

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail