Ook Marc Kaptein ziet uit naar een vakantie in Italië


Woensdag 21 april vond de digitale jaarvergadering plaats van de World Trade Center Twente Business Club. Marc Kaptein, medisch directeur bij Pfizer Nederland, hield een presentatie over de totstandkoming van vaccins. Daarnaast ging hij met de Twentse ondernemers die aanwezig waren in gesprek. Er werden vragen gesteld als: hoe lang ben je beschermd met het Pfizer vaccin? Is een vaccin 100% betrouwbaar? Wat heb je persoonlijk geleerd van het afgelopen jaar? Wat is jouw advies aan de ondernemers om versneld een product naar de markt te brengen?

In reactie op de vragen liet Marc Kaptein weten dat een vaccin nooit 100% veilig en nooit 100% effectief is. ‘Het duurt twee weken voor een lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat een enorm hoge mate van effectiviteit bereikt wordt na de tweede vaccinatie; maar liefst 95%. Daarnaast is er sprake van een zeer grote mate van veiligheid waarbij er net als bij ieder ander vaccin, tegen iedere andere ziekte en / of virus, ook heel af en toe een bijwerking op kan treden. Maar dat is zeldzaam. Uit onderzoeken die nog gaande zijn, zogenaamde fase 3 onderzoeken, moet blijken hoe lang het Pfizer-vaccin werkelijk effectief is. Het gaat om de afname van zogenaamde t-cellen. Voorzichtige voorspellingen wijzen op een effectiviteitsduur van 1 jaar. Maar dat kan nog niet hard gemaakt worden. Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies, er is immers nog niemand een jaar lang blootgesteld aan het vaccin’, aldus Marc Kaptein.

Wat nog niet uitgesloten kan worden is dat iemand een Corona-virus door kan geven na de tweede inenting. Maar die kans lijkt buitengewoon klein te zijn. Naast het feit dat het Pfizer-vaccin 95% effectief is, ontstaat er op enig moment, doordat steeds meer mensen worden ingeënt, een groepsimmuniteit. Daarmee wordt de kans dat het virus iemand vindt om te besmetten steeds kleiner. Het is belangrijk dat iedereen over de hele wereld  gevaccineerd wordt. Hoe groter het aantal wereldburgers dat niet gevaccineerd is, hoe groter de kans dat het virus kan muteren. Dit kan leiden tot een variant waartegen vaccins niet werken en ons immuunsysteem niet werkt. Eind 2022 zullen er in ieder geval meer dan genoeg vaccins zijn om iedereen te vaccineren.

Marc sluit af richting de ondernemers: ‘wees niet bang om te innoveren. Angst is een slechte raadgever. Bij Pfizer hebben we mazzel gehad dat we een CEO hebben die lef heeft. Ik persoonlijk kijk terug op een dynamische, ultra-hectische maar ook mooie vruchtbare periode. Deze hele periode heeft mij meer energie opgeleverd dan dat het me kostte, maar ik verlang wel naar een vakantie in Italië deze zomer’.

Ondernemers tevreden

Naast de presentatie door Marc Kaptein werden ook de uitkomsten van het tevredenheidsonderzoek gepresenteerd dat onlangs gehouden werd onder de leden van de business club van World Trade Center Twente. De business club is een platform voor internationaal actieve ondernemers. Alle leden die gereageerd hebben gaven aan tevreden te zijn over de business club. Het aantal bijeenkomsten wordt als prima ervaren evenals de inhoud van de bijeenkomsten. Het lidmaatschap van de World Trade Center business club draagt bij aan het vergroten van het netwerk van ondernemers en sommige ondernemers gaven aan dat het lidmaatschap bijdraagt aan een hogere omzet. Een mooi resultaat in de tijd die voor sommige ondernemers ook best als vervelend genoemd kan worden.

Opvolging met input van de ondernemers

Begin vorig jaar vond er een brainstormavond plaats met ondernemers. Centraal die avond stond de vraag ‘wat is van meerwaarde bij het internationaal zakendoen’. Vanuit de ondernemers werd voorgesteld een platform in te richten van waaruit men contact met elkaar kan opnemen. Waarop men kan zien wie er deelneemt aan bijeenkomsten, informatie kan terug lezen. Daar is gehoor aan gegeven. Het nieuwe platform dat daartoe is ingericht werd ook tijdens de jaarvergadering van World Trade Center Twente gepresenteerd en is vanaf nu live voor de internationaal actieve ondernemer in onze regio: https://businessclub.wtctwente.nl/.

Er zijn meer suggesties ontvangen vanuit de ondernemers tijdens het tevredenheidsonderzoek zoals internationale bedrijfsbezoeken, netwerkevenementen, trainingen en workshops en het gezamenlijk beoefenen van sporten. Vanwege Corona is er een pas op de plaats maar dat zal nadien zeker ingehaald worden is de verwachting!

————————————————————————————————

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht? Neemt u dan contact op met Monique Oosterveld, directeur Bedrijfsvoering en Projecten. Ze is bereikbaar per mail via m.oosterveld@wtctwente.eu en telefonisch via 074-2915604 / 0655-890727.

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail