Op 10 september was de 1e pre-sessie van het TechMed Event. Dit event organiseren wij samen met het TechMed Centre van de Universiteit Twente. Een van de sprekers was Pepijn Beekman. Hij is CTO van de UT start-up ECsens. Zijn presentatie ging over een snelle point-of-care corona testapparaat. Na afloop van zijn presentatie stelden we een paar vragen.

Wat is het nadeel van de huidige testen?

De huidige testen zijn niet betrouwbaar en gevoelig genoeg om de dragers zonder symptomen eruit te pikken, terwijl die toch voor 50% bijdragen aan besmettingen. De PCR test gebruikt door de GGD is bovendien omslachtig i.v.m. logistieke aspecten. Het duurt meer dan een dag dat resultaat binnen is. Dit is niet de ideale oplossing.

Hoe wil ECsens dit veranderen?

Er zijn nu heel veel sneltesten op de markt, maar deze geven niet aan of er een actieve besmetting is. Het geeft wel informatie, maar niet de informatie die gewenst is om weer aan het werk te gaan. ECsens wil een test maken die veel beter is dankzij nanotechnologie. Door de lab-on-a-chip technologie is het mogelijk een enkel virusdeel te detecteren. Het product wordt ook uitgebreid getest en is daardoor betrouwbaarder. Bovendien kan de testuitslag er zijn binnen enkele seconden of maximaal enkele minuten.

Wanneer zou het product op de markt kunnen komen?

Er moet veel technologische ontwikkeling plaatsvinden en een traject van certificering. Het moet mogelijk zijn om het product volgend jaar op de markt te brengen.

Kunnen we dan weer veilig naar bijeenkomsten met veel bezoekers?

Het is wel een uitdaging, maar moet mogelijk zijn als je meerdere testlocaties hebt met het testapparaat van ECsens en een weldoordacht dataverwerkingsproces.

In september en oktober vinden 20 pre-sessies plaats. Op 28 oktober het virtuele congres en op 29 oktober een online B2B matchmaking event. Meer informatie over het TechMed Event.

Deel dit bericht

twitterredditpinterestlinkedinmail